Wat maakt Keltisch zeezout Keltisch?

Hoe kan zeezout uit Frankrijk nu Keltisch zijn, zul je je afvragen. Heb je je ooit afgevraagd waarom de namen Bretagne en Groot-Brittannië zoveel gelijkenis vertonen? Dat komt omdat het Keltische rijk zich in zijn hoogtijdagen gaandeweg vanuit West-Europa uitstrekte naar onder andere de Britse eilanden.

Denk ook aan de Galliërs uit Asterix en Obelix. Deze stripserie gaat over het Keltische verleden van Frankrijk en de strijd tussen de Galliërs en de Romeinen. In Schotland, Ierland, Wales en de zuidwestelijke provincie Cornwall wordt nog Gaelic gesproken, de oorspronkelijke Gallische (Keltische) taal. Tot op de dag van vandaag wijkt het oude Bretonse dialect volkomen af van het hedendaagse Frans en heeft het meer gemeen met het Gaelic van de Britse eilanden.

Op de Britse eilanden mag de Keltische taal dan voortleven, in Bretagne is behalve de taal ook het eeuwenoude zoutwinningsproces van de Kelten bewaard gebleven. De leverancier van dit zout in Nederland, Breizh Import, dankt zijn naam aan de Bretonse naam voor Bretagne: Breizh. De eigenaar, Pascal Pichon, importeert het zout rechtstreeks van zijn broer, Patrick Pichon, in het plaatsje Batz-sur-Mer.

2 Responses to “Wat maakt Keltisch zeezout Keltisch?”

  1. elvis juli 29, 2020 at 7:20 am #

    ja…maar wat is nou Keltisch aan dit zeezout?

    • Pascal augustus 11, 2020 at 9:48 am #

      Beste Elvis,
      Oorspronkelijk zijn de eerste zoutmoerassen in Bretagne meer dan 1000 jaar geleden door de Kelten ontworpen, vandaar de naam “keltisch zeezout” die we hier voor de Nederlandse markt hebben gekozen. De originele en frans naam van ons zout is gewoon sel de guerande!
      Mvg, Pascal Pichon / Breizh import

Geef een reactie